Soba-semineu teracota Transilvania

O sa incep o noua serie de articole despre mosia de la tara, un sat langa Iasi, unde ne construim casa viselor (sau visurilor, nu stiu cum e corect) noastre.

Astazi va prezint soba semineu Transilvania, achizitionata de la fabrica de teracota din Medias.

Modelul este Transilvania albastru, de fapt cahlele sunt albe cu pictura albastra. Cahlele sunt pictate manual si apoi sunt arse. Am ales aceasta varianta deoarece nu ne-au placut modelele de cahle din comert (nici cele chinezesti – da, se importa inclusiv teracota din China- nici cele realizate pe plan local). Soba este de fapt o soba de teracota cu o usa mare cu sticla (si focar mare de asemenea), urcata pe un soclu din caramida normala, plina. Va prezint cateva fotografii din timpul lucrarii aici. Am scris la fiecare poza ce reprezinta.

Puncte tari la aceasta soba:

  • focul se vede extraordinar, usa de la focar are circa 57 cm latime deci se vede aproape tot focul din focar;
  • soba de la distanta (2-3 metri) este foarte frumoasa si da suficienta caldura, se incalzeste de sus in jos pana la primul rand de cahle de deasupra soclului. Nu am apucat insa sa testam cat timp emana caldura insa, am facut soba la inceputul lunii martie si deci nu prea am avut timp sa facem foc in ea.

Puncte slabe:

  • Cahlele fiind realizate manual, nu sunt perfecte. Piesele de colt nu au unghiul de 90 de grade, ceea ce face munca sobarului destul de grea.
  • Multe placi nu au acel smalt lucios suprafata exterioara, lucru motivat de catre fabrica prin faptul ca se foloseste glazura mai subtire la placile pictate (din care prin ardere iese smaltul frumos) pentru a evita scurgerea vopselei din pictura (albastru) atunci cand placile sunt arse in cuptor.
  • Unele placi din jurul usii focarului s-au crapat, aparand multe crapaturi mici urate la aspect. Se pare ca este un lucru normal la teracota (personal am vazut aceste crapaturi doar la unele sobe vechi de teracota), am intrebat la fabrica de la care le-am luat si mi-au spus ca o sa imi trimita o emulsie ce ei o folosesc, ca sa tratez acele placi. Sa vedem ce se intampla dupa ce primesc emulsia.
  • Cahlele nu sunt egale ca dimensiuni, variaza cu cativa mm fiecare (+/-), sobarul a avut de treaba sa le slefuiasca pe cele mai mari ca sa fie toate cam la aceleasi dimensiuni.
  • Dupa “montaj”, cahlele au “tras” apa din lut si s-au colorat diferit, unele mai spre roz, altele spre alb, altele spre galben. Teoretic se vor intoarce la alb dupa uscarea completa, deja am facut vreo 15 focuri si nu s-au decolorat inapoi. Treaba asta cu nuantele diferite e cam deranjanta, mai ales ca sobarul nu a avut cum sa le aleaga inainte de montaj cand toate erau albe.

Cahlele de la Medias nu au fost ieftine, au fost duble la pret fata de ce puteam lua local sau din comertul cu China, insa le-am ales pentru frumusetea lor si pentru ca soba a fost si este singurul moft din casa noastra noua, in rest utilul a prevalat in fata frumosului.

Cost total al sobei:

  • Cahle + usa focar+cenusar: aprox 1150 euro;
  • Caramizi pline simple + samote groase si subtiri + mortar: 200 euro;
  • Horn prefabricat de la Schiedel: 1000 euro.
  • Manopera: 300 euro;
  • Cazare, benzina, mancare pentru drumul Iasi-Medias si retur: 250 euro;
  • Alte materiale: 100 euro.

Total: 3000 euro.

This entry was posted in Hobby. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>